UMI, יבואנית קאדילק, שברולט ואיסוזו לישראל החלה לשווק את הדור החדש של טנדר העבודה הכבד: שברולט סילברדו. על פי היבואנית, שברולט סילברדו, מוביל את מכירות הסגמנט בישראל בעשור האחרון וסיים את שנת 2019 עם מעל ל-50 אחוז מנתח השוק. הדור החדש של שברולט סילברדו ישווק עם מנוע דוראמקס V8 טורבו-דיזל בנפח 6.6 ל' עם תפוקהק של 445 כ"ס ומומנט של 124.5 קג"מ. תיבת הילוכים אוטומטית חדשה בעלת 10 יחסי העברה – כולל הילוך יתר, מערכת בחירת תחומי הילוכים ומצב גרירה. מי שבאמת מתכנן לעבוד עם הכלי הזה, שברולט סילברדו החדש גדל כמעט בכל הממדים עם צמיחה במרווח הגחון, מרחק הסרנים, גודל הארגז ובכושר העמסה שעומד כעת על 1,600 ק"ג.
שברולט סילברדו ישווק ב-7 רמות אבזור הכוללות שילובים שונים של סוגי הנעה 4X4 או 2X4 ואפשרויות מרכב של קבינה מורחבת או תא נהג כפול. כמו כן, ישווק לראשונה עם אפשרות ל-6 מקומות ישיבה ברמת הגימור LTZ.
שברולט סילברדו החדש בישראל החל ב-204,990 שקלים. צילום: GM
שברולט סילברדו ישווק עם חבילת אבזור מקיפה במיוחד הכוללת מערך בטיחות אקטיבי מקורי כסטנדרט בכל רמות הגימור. המערך מכיל: התראת שטחים מתים, בלימה אוטונומית, מצלמת 360,התראה על התנגשות מלפנים, סטייה מנתיב, מצלמת ארגז, מצלמת רוורס ומצלמת וו גרירה, מצלמת מראה HD, שחרור ונעילה חשמלית לדלת הארגז כולל פתיחה וסגירה חשמלית, מערכת עזר לזינוק בעלייה, מערכת Hill Descent Control – מניעת הידרדרות בירידות, כפתור בלם-אגזוז לבלימה אפקטיבית בנסיעה במדרון.
ויש גם אבזור נוחות עשיר במיוחד עם מושבים קדמיים מאווררים ומחוממים, מושבים אחוריים מחוממים, Head-up Display תצוגה צבעונית בגודל " 15 המוקרנת על השמשה הקדמית, משטח טעינה אלחוטי לנייד מושבים לנהג ולנוסע, עם כיוון חשמלי, ריפודי עור למושבים, מראות צד גדולות עם כוונון, קיפול, הארכה וחימום חשמלי, חלון גג חשמלי, מערכת שמע Bose עם 7 רמקולים, מרכז מידע לנהג על גבי מסך 8 אינץ', פנסים אחוריים עם תאורת LED ועוד.
שברולט סילברדו החדש בישראל החל ב-204,990 שקלים. צילום: GM
אור קליין, סמנכ"ל מוצר ומכירות קבוצת UMI:
"שברולט סילברדו מוביל את שוק רכבי הפיק אפ בישראל כעשור בזכות חבילה מוצרית מצוינת, מחיר תחרותי ומעטפת שירות רחבה של קבוצת UMI, הכוללת מעל 40 מרכזי שירות בפריסה ארצית. הסילברדו החדש הוא רכב עבודה מצוין. הוא מספק נוחות נסיעה גבוהה ביום יום לצד יכולות עבודה מרשימות במיוחד, בזכות שילוב של מיטב טכנולוגיות הבטיחות והאבזור של GM לצד מערכת הנעה חזקה במיוחד."
GM ממשיכה עם סדרת הטיזרים לקראת הדיפיברילציה של מותג HUMMER אשר עתיד לשוב לחיינו הפעם כטנדר 100% חשמלי תחת המטריה של GMC. הטיזר יופיע בסדרת פרסומות בסופר-בול בארה"ב תחת הסלוגן "המהפכה השקטה". ומראה אין אפשר להפיק המון כוח, יחסית בשקט. GM מנסה בכל כוחה להרחיק את השם HUMMER מהמפלצות הרעשניות וזוללות הדלק שהכרנו ממש לפני ההכחדה שלהן – ולהציג פנים חדשות. עדיין חזק באופן מוגזם אבל הפעם שקט.
הנתונים שאנשי GM כן משחררים מדברים על 1,000 כוחות סוס ו-1,590 קג"מ (שזה פי 10! מהטנדרים האמריקאים הגדולים שאנו מכירים כעת אצלנו). לכן זה לא מפתיע שעם הנעה כפולה הטנדר האמר יגיע ל-100 קמ"ש בפחות מ-4.0 שניות. חשיפה רשימת מתוכננת ל-20 למאי 2020 בלאס וגאס.
ג'יפ הציגה הלילה שתי גרסאות אבזור חדשות לגלדיאטור ולרנגלר. הראשונה והמעניינת יותר היא גרסת MOJAVE (שם של איזור מדברי בדרום מערב ארה"ב ששטחו בערך פי 5 מזה של ישראל) של טנדר גלדיאטור. בניגוד למנהגה של ג'יפ לא מדובר כאן רק בחבילה קוסמטית אלא בסדרה של שינויים עמוקים למדי כאשר הבסיס לפיתוח עומד השימוש המדברי של הרכב שמאופיין ביכולת לנסוע מהר על פני השטח הפתוח וגם כמובן להתמודד עם חול וסלעים ולא בזחילה איטית סטייל רוביקון.
ג'יפ גלדיאטור MOJAVE – בנוי למהירות ועם תווית DESERT RATED חדשה למותג. צילום: JEEP
השינויים מתחילים עם שלדה מחוזקת בקצוות ובאיזורים נושאי העומס – זאת כדי להתמודד עם האנרגיה הרבה יותר של נסיעה מהירה. בנוסף, ג'יפ פיתחה יחד עם FOX בולמי זעזועים ייעודיים לגרסת מוהאבי. אלו בולמי מעקף בגודל 2.5 אינץ' עם מיכל חיצוני שיהיו פריט סטנדרטי בגרסה הזו. תפקיד המעקף הוא לספק מעבר לשמן סביב הבוכנה הפנימית כשהעומס מהיר וחזק כמו למשל בנחיתה מקפיצה ולהעניק ספיגה עדיפה ואחידה. עוד באיזורי השלדה נזכיר הגבהה של אינץ' אחד ביחס לגובה של הגלדיאטור רוביקון. אבל חכו. זה לא נגמר בזה. בחזית של באמפ-סטופ מקורי של FOX.
ג'יפ גלדיאטור MOJAVE – נראה בכל זאת מהודר לעכבר מדברי. צילום: JEEP
ג'יפ בחרה להישאר עם הסרנים המחוזקים יותר: דנה 44 לפנים ומאחור. אלו בהחלט חדשות טובות. תיבת ההעברה היא עם ה-LOW המהיר יותר: 2.72 ויחס ההעברה הסופי הוא 4.10:1 (זהים לדגמי סהרה וספורט). מה שלא זהה היא אפשרות חדשה לנעול את הדיפרנציאל האחורי גם במצב HIGH. בהחלט שימוש בנסיעה על שטח רך כמו דיונות. במקביל ג'יפ וויתרה על האפשרות לניתוק מוטות מייצבים – כחלק מתפיסת המהירות של הכלי הזה. ג'יפאים אוהבים זוויות. אז הנה: זווית גישה 44.7 מעלות, זווית נטישה של 25.5 מעלות, זווית גחון של 159 מעלות ומרווח גחון של 295 מ"מ. הצמיגים המקוריים הם 33 אינץ' על חישוקי 17 אינץ'.
ג'יפ גלדיאטור MOJAVE – תווית DESERT RATED חדשה למותג תופיע גם בדגמים נוספים? צילום: JEEP
בנוסף למכאניקה יש גם איפור תואם. כיתובי MOJAVE על מכסה המנוע, ספי דלת מחוזקים, מכסה מנוע מעוצב מחדש עם כונס אוויר קדמי והכי חשוב לוגו "DESERT RATED" חדש אשר עשוי לבשר רמת אבזור חדשה גם בדגמי ג'יפ נוספים. בתוך הגלדיאטור המדברי הזה, תמצאו מושבים קדמיים עם תמיכה טובה יותר לגוף. אלה מקבלים גם רקמת MOJAVE בולטת.
ג'יפ גלדיאטור MOJAVE – שומר על סרנים חזקים ונעילת ד'יפ. יחס LOW 2.72 צילום: JEEP
המנוע שהוצג הוא אותו פנטסטאר 3.6ל' מוכר עם 285 כ"ס וכ-35 קג"מ. אופציות של תיבות הילוכים הן ידנית עם 6 או אוטומטית עם 8 הילוכים. ג'יפ לא ציינה בשלב זה אופציה של מנועים נוספים אם כי גרסת הדיזל V6 שהגיעה בחודשים האחרונים לרנגלר עשויה בהחלט להיות כאן מתאימה ביותר עם יתרונות של מומנט וטווח נסיעה.
• JEEP עוד לא פרסמה מחירים (צפו למחיר של רוביקון). זמינות במחצית שניה של 2020.
• נכון להיום בישראל אפשר לרכוש ג'יפ גלדיאטור רק בערוצי היבוא המקביל/אישי
בנוסף ג'יפ הציגה גרסאות מפונפנות של רנגלר ו-גלדיאטור תחת השם "HIGH ALTITUDE". אלה מקבלות פגושים, ידיות וגג בצבע המרכב. חישוקי 20 אינץ' עם צמיגי כביש בחתך 55. פנסי LED בכל קצה ופינה. בפנים תמצאו מסך מולטימדיה גדול 8.4 אינץ', מושבים מרופדי עור וכן ריפוד עוד לדשבורד, דיפוני דלתות וקונסולה מרכזית.
חבילת אבזור שמיועדת בעיקר למי שלא רוצה לרדת מהכביש עם הג'יפ שלו. צילום: JEEP
בואו. לא נחזור שוב על אורכה של שושלת הטנדרים של מיצובישי בישראל. היא ארוכה ווותיקה – ומגיע לה כתבה בפני עצמה. אבל כן אציין כי למיצובישי יש ניסיון רב בטנדרים כפולי הנעה ואוטומטיים אצלנו – פשוט כי הם היו הראשונים. בשוק הטנדרים יש כמה קבועים, פחות-או-יותר. יש את הנחשק: טויוטה היילקס. יש את הנמכר ביותר: איסוזו דימקס. יש את זה שעושה את העבודה: טרייטון. אלו שלושת הבולטים ביותר. לידם יש שחקני Teir2 שהם שם מכל מיני סיבות: פולקסווגן אמארוק השרירי (שנתפס כיקר אבל הוא לא), פיאט פולבק הנשכח ו-ניסאן נווארה כי קרסו. הקטגוריה כולה מונה כ-4000 כלי רכב בשנה – זו אמנם עליה של 30% לסגמנט ביחס לשנים הקודמות – אבל בכל זאת פלח זעיר מכלל השוק. עוד מהמשותף לשלישיית החוד הוא שכולם מיוצרים בתאילנד (כן, גם היילקס), וכי לקונצרן מיצובישי אחזקות רבות באיסוזו והיא "סופרת" אותה כחלק מהקונצרן. ועכשיו לטרייטון החדש
מבחן דרכים מיצובישי טרייטון החדש – מידות הארגז זהות כך גם מרווח הגחון של 205 מ"מ. צילום: רוני נאק
מיצובישי טרייטון
את השוני במרכב לא צריך להסביר – הצילומים עושים את העבודה יותר טוב. אספר בקצרה רק כי הטרייטון "יישר קו" למראה המותגי העדכני של מיצובישי ועל הדרך גם מאמץ את הטרנד בעיצוב טנדרים שבו יש חזית מאסיבית ומכסה מנוע גבוה – בטח ביחס למכסה המשתפל של הטרייטון הקודם. לקבינה אותו קו "L" הנוכח באחוריה ובתכלס זו אותה תצורה – גם מידות הפנים של הארגז זהות ורק החיצוניות מפולסת יותר.
בתא הנהג תתקשו למצוא הבדלים מהותיים ולמעט הקונסולה המרכזית ולוח המחוונים השונים העיצוב זהה. איכות היצור הכללית טובה למדי ויש מולטימדיה מקומית עם מערכת "קונקטד" מעודכנת של כלמוביל עם הפעלה קולית, ניווט ועוד אפליקציות שימושיות.
מבחן דרכים מיצובישי טרייטון החדש – אותו עיצוב, תחושת איכות טובה יותר. צילום: מיצובישי
הפלטפורמה גם היא חוזרת ללא שינוי. אותו בסיס גלגלים של 300 ס"מ, יכולת נשיאת מטען של עד 1030 ק"ג וגרירה של עד 3500 ק"ג לנגרר עם בלמים. מערכת המתלים עודכנה כדי לספק נוחות נסיעה עדיפה וריסון טוב יותר – בעיקר בחזית וגם הבלמים חוזקו שזה תמיד דבר נפלא.
בחזית יש מנוע דיזל חדש. עם נפח של 2.2ל' המפיק 150 כ"ס וכמעט 41 קג"מ – הורדת הכוח נעשית דרך תיבת הילוכים אוטומטית חדשה עם 6 הילוכים ויש כמובן טרנספר "סופר סלקט" עם דיפ' מרכזי וגם LOW. תשמחו בוודאי לגלות גם את הנוכחות של נעילת דיפרנציאל אחורית מקורית וגם מפות בקרת משיכה לשטח – במצבי ה-4X4 שבהם הדיפ' המרכזי נעול.
מבחן דרכים מיצובישי טרייטון החדש – מנוע חדש, פחות חזק יותר חסכוני ועם תיבת הילוכים אוטו' 6. צילום: רוני נאק
בנוסף תמצאו במיצובישי טרייטון החדש, מערך בטיחות אקטיבי (משתנה בתלות ברמת האיבזור) הכולל בלימת חירום אוטונומית, התראה על סטייה מנתיב, ניטור שטחים מתים ועוד.
בתחום הנוחות והאיפור אציין שמשות כהות מאחור, חישוקי 18 אינץ' (או 16), בקרת אקלים, סיוע לזינוק בעליה, סייען למורדות ארוכים, חיישני גשם ותאורה ועוד.
מחיר רכב המבחן ברמת דקאר עומד על 245,000 שקלים.
מבחן דרכים מיצובישי טרייטון החדש – נוח יותר בכביש וגם בשטח. צילום: רוני נאק
נסיעה בטרייטון
למרות שלא נעשו שינויים מפליגים בקבינה, מצאתי את המושבים לנוחים במיוחד. איכשהו, הפרופורציות של: גובה הרצפה, קו המושב, וקו החלונות הסתדרו לי טוב יותר. הרגשה של "בפנים" ולא של "מעל" כפי שטנדרים רבים נותנים. הקוקפיט מרגיש מוכר – וכל המיתוג נופל ליד עם משקל ותנועה נכונים – אין כאן הפתעות בתחום הנדסת האנוש.
שילוב של מנוע חסכוני יותר מזה היוצא, לא מתורגם לירידה מהותית בביצועים – אבל כן מתקבל שיפור גדול בצריכת הדלק. זאת בזכות המומנט הזמין מסל"ד נמוך וגם תיבת ההילוכים שמנצלת טוב יותר (ויש הילוך אחד יותר מזה של הטרייטון היוצא) את כוח המנוע. כך תקבלו זמינות כוח טובה – לז'אנר – בסל"ד נמוך ובינוני ותוכלו לשייט בקצב הרבה יותר מהיר כשאתם שורפים הרבה פחות סולר. במסע שלנו, שהיה עם מעט משקל אבל הרבה קילומטרים – קיבלנו ממוצע של 13.5 קילומטרים לליטר (מבלי לחסוך מדוושת ימין) ואף הגענו לכ-16 קילומטרים לליטר אחרי שנתקענו קילומטרים ארוכים אחרי משאית איטית ועל 1500 סל"ד בכביש הערבה. נהג מודע יוכל להגיע בקלות לנתון כזה.
מבחן דרכים מיצובישי טרייטון החדש – יותר מהכל. פחות דלק. צילום: רוני נאק
נוחות הנסיעה בהחלט ששופרה מאד. כל מרכיבי ה-NHV טובים יותר. אפילו אהבתי את ידית האחיזה לנוסעים מאחור שמאד מקלה על הכניסה והיציאה מהמושב האחורי. שם גם מרווח הרגליים והראש יותר מסבירים בסגמנט הזה.
בתוך העיר קשה שלא להתרשם מקוטר הסיבוב הקטן של הרכב. מאד נהניתי מזה בתמרוני החניה אי שם בתת הקרקע של בנייני גות'הם ועם מצלמות חניה וחיישנים שעוזרים יפה למרות העדר קווי הנחיה דינאמיים. דבר אחד שממש הציק לי זה ה-START&STOP המדומם את המנוע ברמזורים ופקקים. באופן כללי זו מערכת רעה לא משנה באיזה רכב או מותג היא מופיעה אבל כאן היא הגיבה באיחור ולמנוע לקח יחסית זמן רב עד שהניע ברוב דרמה. יותר מטרד מתועלת.
מבחן דרכים מיצובישי טרייטון – בשטח יש נעילות ד'יפ' ומפות ניהול ייעודיות לבקרת המשיכה. צילום: רוני נאק
אחת מנקודות התורפה של הטרייטון היוצא היו הבלמים והיגוי מעורפל. בדור הזה יש בלמים חזקים מאד – מרגישים אובר-חזקים כשהרכב ריק ובהחלט שמסוגלים להתמודד עם תוספת המהירות של הכלי החדש. ההיגוי גם מרגיש מדויק יותר – הוא לבטח כבד יותר יש יאמרו כבד מדי, אני אהבתי. זה יוצר תחושת מוצקות של הטנדר.
מבחן דרכים מיצובישי טרייטון החדש – כלי עבודה ומשפחה רב יכולת. צילום: רוני נאק
טרייטון לסיכום
מיצובישי שמרה על ערכי הליבה של הטרייטון: מערכת הנעה כפולה מצויינת ומנוע תכליתי הנותן כוח וגם חסכון בדלק. זאת לצד קבינה מרווחת שעתה גם מצויידת ומאובזר היטב ומקבל גם דור חדש של מערכות בטיחות אקטיביות – ויש גם 7 כריות אוויר לכל מקרה. בשביל המשימה שהוא צריך היה לעשות ביום המבחן: נהיגה ארוכה למדבר, מעבר בשבילי עפר, ומדי פעם סלע או חריץ מים – מיצובישי טרייטון היה מהיר, נוח, חסכוני בדלק וסיפק חווית נסיעה טובה מאד. סה"כ אהבתי.
מבחן דרכים מיצובישי טרייטון החדש – אין גבולות להרפתקה. צילום: רוני נאק
כלמוביל, יבואנית מיצובישי לישראל, ידועה בחיבתה להפקת גרסאות שטח מוקשחות של דגמי ה-4X4 שלה. כך זה היה עם מיצובישי פאג'רו ובעבר עם דגמי האנטר וטרייטון שאף קבלו גרסאות "ראלי ארט" עם שיפורי מנוע מקומיים. בדומה לחבילת PRO שהובילה את הפאג'רו לשדות הציד הנצחיים – גם הפעם מיצובישי יחד עם סדנת אספיר פיתחו גרסת PRO הפעם לטנדר מיצובישי טרייטון שעבר מתיחת פנים סופר-עמוקה ממש לאחרונה.
מיצובישי טרייטון דקאר PRO – בולמי בילשטיין, קפיצי פדרס וצמיגי BF על חישוקים מחוזקים. צילום: יח"צ
גרסת PRO של מיצובישי טרייטון כוללת ערכת מתלים עם הגבהה של 2 אינץ' (כחוק ורשומה ברישיון הרכב) – זו כוללת ארבעה בולמי זעזועים מבית בילשטיין ושני קפיצי סליל קדמיים מבית PEDDERS האוסטרלית. עוד כוללת החבילה חישוקי גלגלים שחורים ועליהם צמיגי גודריץ'., מיגון גחון מלא, מדרגות סף המתאימות להרמה עם הייליפט, קשת העמסה מוקשחת עם נקודות קשירה ועוד פריטי דקורציה.
כלמוביל היבואנית עוד לא קבעה את המחיר לצרכן. גרסת PRO של מיצובישי טרייטון צפויה להגיע לשווקים בחודש מאי.
מיצובישי טרייטון דקאר PRO – קשת העמסה עם נקודות קשירה בנוסף למיגון סף ומיגוני גחון. צילום: יח"צ צילום: יח"צ
זה היה פרוייקט שנמשך כחצי שנה ונולד מיציאה אגבית של חבורת עיתונאי רכב בתערוכת המסחריות בהאנובר. אבל היה מי שהאזין – ואהב והפיק את האמארוק של החלומות.
פולקסווגן אמארוק הוא השרירן של סגמנט הטנדרים אצלנו – וגם לישראל הוא מגיע מהמפעל בגרמניה כשהוא בנוי לתלפיות. במרכזו מנוע דיזל V6 בנפח 3.0ל' שבאופן רגיל מפיק 258 כ"ס ו-58 קג"מ. תיבת ZF עם 8 הילוכים מורידה כוח להנעה כפולה קבועה. מה שעשוי להיות הרבה יותר ממה שצריך לרוב האנשים – בשביל חובבי רכב שרופים זו רק נקודת מוצא.
שיפורים עמוקים לטנדר פולקסווגן אמארוק. מביא את הכלי לרמות אחרות של טרפת. צילום: WERK2
אחרי עיסוי, מיפוי, וצינטור – מנוע הדיזל מפיק עתה 350 כ"ס ו-75 קג"מ (פרי עמלה של סדנת Werk2 בגרמניה). מתלי אוויר מאפשרים לא רק שינוי גובה אלא גם הנמכה והצמדה לכביש – ובלמים הרבה יותר חזקים עם קליפרים 6 בוכנות ודיסקים גדולים בחזית מספקית כוח בלימה מתבקש.
שיפורים עמוקים לטנדר פולקסווגן אמארוק. מביא את הכלי לרמות אחרות של טרפת. צילום: WERK2
חישוקי גלגלים 22 אינץ' – צמיגים בחתך 35, פנסי LED בכל פינה, כנפיים מנופחות וגם חיפוי/ספויילר לארגז המטען הפתוח. אבל – וחשוב לא פחות דשבורד, קבינה ומושבים שכולה מדופנת ומרופדת באלקנטרה יקרה.
התוצאה היא טנדר פולקסווגן אמארוק שמגיע ל-100 קמ"ש בפחות מ-6.0 שניות וסוגר 240 קמ"ש כי אין מספר גדול יותר בסקאלת המהירות. מחירו הסטנדרטי בגרמניה זינק מ-66 אלף אירו ל-105 אלף אירו עבור היצירה שאתם רואים כאן. אצלנו – משווק פולקסווגן אמארוק החל ב-259,900 שקלים.
שיפורים עמוקים לטנדר פולקסווגן אמארוק. מביא את הכלי לרמות אחרות של טרפת. צילום: WERK2
את מיצובישי טרייטון לא צריך להציג. הטנדר של מיצובישי אשר עבר לאחרונה עדכון עמוק ביותר – מציע את משרעת היכולות הרחבה ביותר בסגמנט עם יכולת עבודה ראויה אבל גם נימוסי כביש טובים שיכולים לשמש גם לפעילות אחרי שעות העבודה.
כלמוביל יבואנית מיצובישי פיתחה בחודשים האחרונים, בשיתוף עם חברת אספיר, קיט שיפורים למיצובישי טרייטון בשם "PRO" הקיט כולל ערכת מתלים עם הגבהה של 2.0 אינץ', קפיצים קדמיים פדרס, בולמי זעזועים בילשטיין עם שיסתום שפותח במיוחד בישראל, סט מיגון מלא לכל גחון הרכב, מדרגות סף שיכולות לתמוך במגבהה הייליפט וקשת קשירה מאלומיניום מאחור. בנוסף, הגריל הקדמי וחישוקי הגלגלים מקבלים צביעה שחורה מיוחדת והצמיגים מוחלפים לצמיגי פירלי AT.
מיצובישי טרייטון פרו – סט מיגון מלא של אספיר. צילום: רונן טופלברג
את הקיט אפשר להוסיף לטרייטון בגרסת דזרט (הבסיסית) או גרסת דקאר הבכירה יותר – והיא זמינה רק לגרסאות בעלות הנעה כפולה. עלות הערכה: 20,000 שקלים.
מיצובישי שהציגה את הטרייטון ממש רגע לפני שהקורונה נחתה עלינו עדיין נמצא בפרק ההשקה של הדגם הזה ולכן מחיר מופחת לקיט "PRO".
ביום נהיגה מרוכז ואינטינסיבי ביותר – בו נהגנו כ-80 קילומטרים במיטב השבילים המאתגרים של מדבר יהודה – כולל מקומות מזרי אימה כמו "סיבוב המוות" ו"הר העזאזל" הוכיחה חבילת PRO את יכולותיה כשסיפקה שיפור בכל מימד אפשרי של יכולת השטח של הטרייטון.
מיצובישי טרייטון פרו – צמיגי שטח טובים ו-2 אינץ' העושים את ההבדל. צילום: רונן טופלברג
כיול המתלים מדויק מאד – ומתאים למשימה – עם ריסון מצוין של המרכב, איזון טוב לפנים-אחור ועמידות טובה בפני סגירת מתלה. זה מאפשר לגהץ שבילים בקצב מהיר אבל גם שומר על מהלך מתלה ארוך במכשולי עבירות. שם האחיזה בקרקע משופרת מאז בזכות צמיגי השטח שהתגלו כעמידים ביותר ואפשרו הפחתת לחץ אוויר למיקסום האחיזה והנוחות בדרכי הדרדרת של המדבר.
מניסיוננו לאורך השנים התקנת ערכות כאלה (מתלים פלוס מיגון מלא) מגיע עם מחיר של עלייה ברעשי הכביש (מהצמיגים האגרסיביים) ומרעשי מערכת ההנעה (ממיגון האלומיניום המדהד את המכאניקה) – כאן מצאנו רק עליה קטנה ברחש הצמיגים על האספלט ולא נרשמה עליה ברעשי המנוע.
מיצובישי טרייטון פרו – צמיגים נהדרים, ומערכת הנעה טובה המועצמת עם קיט PRO צילום: רונן טופלברג
אגב מנוע – אין בערכה נגיעה כלל במערכת ההנעה המקורית. זה עדיין אותו מנוע טורבו דיזל בנפח 2.2.ל' המפיק 150 כ"ס וכמעט 41 קג"מ – העברת הכוח היא דרך תיבת הילוכים אוטומטית עם 6 הילוכים ויש טרנספר נהדר – סופר סלקט – עם LOW ועם אפשרות גם ל-4X4 בכביש בזכות דיפרנציאל מרכזי. עוד תופינים לשטח כוללים מפות ניהול אחיזה ל: עפר, בוץ וסלעים. בקרת ירידה במורד שהתגלתה כיעילה ביותר ונעילת דיפ' אחורית-מקורית שבתכלס לא השתמשנו בה כלל – אבל טוב שישנה.
מיצובישי טרייטון פרו – מנקה מכשולים בשטח עם פחות גירודי גחון ושיפור בזוויות המרכב. צילום: רונן טופלברג
שלא כפי שהיה מקובל בעבר – מיצובישי ציינה כי כל נושא הטיפול, שירות או תיקון של חלקי הערכה השונים ייעשו במרכזי השירות של מיצובישי וכי הלקוח לא יופנה לספק כדי לבצע תיקונים. זה יתרון משמעותי לבעלי הרכבים. באותה נשימה אפשר לציין כי מאחר והערכה מגיעה מבית היבואן אין פגיעה באחריות – דבר שאנשי שטח רבים למדו על בשרם בדרך הקשה.
מיצובישי טרייטון פרו – חבילת PRO זמינה בכל גרסאות 4X4 של טנדר טרייטון. צילום: רונן טופלברג
אז למי חבילת PRO מתאימה? אם תשאלו את אנשי מיצובישי הם יאמרו שהיא מתאימה למי שעובד בשטח – חקלאים או קבלנים וגם מי שמחפש רכב 4X4 רב-יכולת לטיולים מבלי לשלם את המחיר של רכב פנאי יקר העולה הרבה יותר. אם אתם תשאלו דווקא אותי – אומר לכם שהערך המוסף שחבילת PRO מביאה לטרייטון עולה בהרבה על המחיר הנוכחי שלה ומשפרת כל פרמטר של הטנדר המקורי – אפילו את הלוק שלו. אז כן. לכו על PRO.
מיצובישי טרייטון פרו – חבילת שטח במחיר 20 אלף שקלים המרחיבה מאד את היכולת בשטח אבל גם את הלוק. צילום: רונן טופלברג
עכשיו כולנו כבר מכירים את הלנד רובר דיפנדר החדש. אוקיי לא "כולנו" רק מי שנהג ומתעניין בז'אנר הזה ומי שכבר חווה מבין שזה רחוק מאד מהדיפנדר ההוא – לטוב ולרע. אבל חכו רגע – אל תאמרו נואש כי ענקית תעשיה בריטית בשם INEOS ממשיכה בקו של הדיפנדר המקורי עם דגם כל חדש מתוצרתה בשם גראנאדיר (פירוש השם זה חייל הנושא פק"ל רימונים).
אינאוס גראנדייר – חשיפת העיצוב החיצוני. פיתוח משותף עם מאגנה שטייר הגרמנית. תחילת יצור בסוף 2021. צילום: INEOS
כמו הדיפנדר העיצוב של הכלי – שמאד דומה ללנד רובר – הוא רק כינור שני לפונקצינאליות. לא מדובר בפלטפורמה של לנד רובר אלא בשלדת סולם עם תכנון חדש, סרנים חיים וקפיצי סליל ועליהם מרכב תכליתי. המטרה היא ליצור כלי רכב קשוח שיעמוד בדרישות של הרפתקנים, חקלאים וכוחות בטחון ברחבי העולם – אבל כזה שיהיה נוח ויעמוד בדרישות בטיחות מודרניות.
חשיפת העיצוב התקיימה ממש היום, ה-1 ביולי 2020, וברגעים אלה ממש אב טיפוס ראשון יוצא במסע ארוך של מליון קילומטרים של מחקר ופיתוח וניסוי דרך, שטח ואקלים. הרעיון לרכב כזה הגיע עוד בשנת 2017 כאשר הבעלים של החברה, סר ג'ים ראטקליף, זיהה וואקום שנותר ריק בתחום רכבי השדה אחרי שיצרנים אחרים נטשו אותו. הדרישה לרכב שדה קשוח אבל כזה שעומד בדרישות הבטיחות המודרניות ובציפיות האמינות של היום לא שככה – וראטקליף הקים חטיבת רכב חדשה שממנה יצא הגראנאדיר.
אינאוס גראנדייר – חשיפת העיצוב החיצוני. פיתוח משותף עם מאגנה שטייר הגרמנית. תחילת יצור בסוף 2021. צילום: INEOS
את הכוח מספקים מנועי 6 ציל' טוריים של BMW – במהדורות של בנזין ודיזל, ההנעה כפולה קבועה עם LOW וכן – יש שלוש נעילות דיפ' מקוריות. בנוסף השמועות מדברות על יחידת הנעה מימנית שזה די הגיוני ברכב כמו הגראנדייר שיכול לקבל מנוע חשמלי חזק ואמין (מומנט והרבה) ועם יתרון הטווח של מיכל מימן גדול. שיכול להגיע למאות רבות של קילומטרים.
סר ג'ים מבטיח שהכלי יהיה החזק ביותר בתחומו מבחינת יכולות, עמידות ואמינות – כפי שמצפים לו אנשים שבאמת עובדים עם המכוניות האלה – במקומות המאתגרים ביותר בעולם. הרכב מפותח בשיתוף עם מאגנה-שטייר (מכירים G-וואגן?) כאשר תחילת היצור הסדרתית מתוכננת לסוף 2021. זול הוא לא יהיה אבל לפחות תהיה ארטיקולציה!
אינאוס גראנדייר – חשיפת העיצוב החיצוני. פיתוח משותף עם מאגנה שטייר הגרמנית. תחילת יצור בסוף 2021. צילום: INEOS
קורונה יצרה הזדמנויות נהדרות – למי שיש ממון – ולענקית הפטרוכימיה INEOS יש מזה ויש גם חזון. אז כשדיימלר הודיעה כי היא מעוניינת למכור את מפעל סמארט בהאמבאך (על גבול גרמניה), הנהלת אינאוס קפצה על העניין.
התכנית המקורית הייתה לייצר את רכב השדה בשני מפעלים: ווילס ובפורטוגל שם אמורה הייתה להיות מיוצרת שלדת הסולם וחלקי המרכב. אולם זמינות המפעל של דיימלר, שבעצמו עבר שינויים לאחרונה כדי לצייר רכב פנאי חשמלי עתידי של מרצדס – יוצר הזדמנות לקבל מבנים קיימים, תשתית פעילה ויותר מזה עובדים מיומנים. בו בעת אינאוס הודיעה כי תפסיק את עבודות הבניה באתרים הקודמים.
אינאוס גראנדיר – לנד רובר לא הייתה מוכנה למכור את כלי היצור של הדיפנדר. צילום: INEOS
דיימלר הודיעה רק בשבוע שעבר כי היא מעוניינת למכור את המפעל – כחלק ממהלך ההתייעלות בעקבות משבר קורונה. המפעל נחנך בשנת 1997 ויצר מכוניות סמארט FORTWO. המהלך הזה יאפשר לאינאוס לעמוד בלוח הזמנים שהציבה לעצמה להתחיל ביצור הסדרתי בסוף 2021 ומכירות בתחילת 2022.
המיקום בלב אירופה (למורת רוחם של בריטים רבים שהובטח להם כי היצור יהיה על אדמת בריטניה) מקצר מאד את שרשרת האספקה של הרכיבים השונים: מנועי 6 צילינדרים מ-BMW, תיבות הילוכים של ZF ועוד מה שעשוי אולי להפחית בסופו של דבר מהמחיר הצפוי של הגראנדיר אשר לפי הערכות יעמוד על כ-50,000 דולרים.
הפוטנציאל של הגראנדיר בהחלט שעושה חשק. איור:atuomoto
זוכרים שניסאן הודיעה על פרישה מאירופה? ובכן באינאוס זוכרים זאת היטב והם מדברים גם עם ניסאן לגבי המפעל בברצלונה ספרד. אותו מפעל שבו יוצר טנדר ניסאן נבארה והוא ערוך לטפל בכלי רכב גדולים ושלדות סולם. יחד עם זאת הרוח הנושבת באינאוס נותנת עדיפות דווקא למפעל בהאמבאך.
יחד עם זאת מתעוררות לא מעט שאלות: מי יתן שירות למכוניות האלה? האם יהיה כלכלי לאינאוס לפתוח סוכנויות שימכרו דגם יחיד של רכב אחד שגם ככה הוא מאד נישתי? מה צריכים להיות יעדי התמחיר ונפחי המכירות כדי לכסות את העלויות ולהתחיל להרוויח כסף – אם זה בכלל אפשרי עם כלי כזה?
האיש מאחרי המיזם – ג'ים ראטקליף – פנה בשעתו ללנד רובר עם הצעה לרכוש מהם את הכלים ליצור של הדיפנדר, כשיצורו הופסק בשנת 2016 לאחר 67 שנים, אבל נענה בשלילה.
בדלק יבואנית פורד האורות דולקים עד השעות הקטנות של הלילה. רק לאחרונה היא השיקה את הדורות החדשים של פורד פוקוס ושל הפורד אקספלורר והבוקר נמסר כי היא מתחילה לשווק בישראל גם את הדור מעודכן של הפיקפים מסדרה F. נציגים של הטנדר הנמכר ביותר בארה"ב ואחד מכלי הרכב הנמכרים ביותר בעולם.
בהיצע יש שתי גרסאות: F-250 שהוא רב כשרונות ויכול לשמש גם כרכב משפחתי. F-350 גדול וממוקד לעבודה. בשלל המידע העצום שיש במפרט של הרכב אפשר לראות שמדובר בתחנת כוח של ממש: מנוע דיזל V8 בנפח 6.4ל' שמפיק 475 כ"ס ו-145 קג"מ. תיבת הילוכים אוטומטית עם 10 הילוכים, הנעה כפולה עם LOW וסרן קשיח מקדימה – מה שהופך את הפורד סדרה F למתאים במיוחד גם לעבודה בתנאי שדה.
פורד סדרה F מגיעים לישראל עם תא נהג מפנק ומאובזר. החל ב-246 אלפי שקלים. צילום:פורד
יכולת ההעמסה עומדת על 1.3 טונות לגרסת F-250 ו-1.63 טונות לגרסת F-350 – צריכים לגרור? עד 3,500 ק"ג. בגרסת האבזור הבכירה יש סייען לנסיעה לאחור עם נגרר. Ford Pro Backup Assist בעזרתו הנהג מכוון את הנגרר לכיוון שאליו הוא רוצה לנסוע והרכב מבצע את פקודות ההיגוי בעצמו. רוורס עם נגרר כבר לא כזה מפחיד.
בנוסף יש חבילות אבזור שלא יביישו רכב פרטי מפואר: ריפודי עור, בקרת אקלים, מערכות סיוע אקטיביות לנהג, מערכת שמע יוקרתית של B&O, ממשק SYNC ועוד רשימה ארוכה של אבזור.
שחר שמש, מנכ"ל דלק מוטורס: "לאחר ההשקות המוצלחות של דגמי הפוקוס והאקספלורר, אנו ממשיכים ללחוץ חזק את מתקפת הדגמים החדשים של FORD בישראל עם כלי עבודה שלא מתפשר על שום דבר. Ford F-Series הם סוסי עבודה הרתומים לכרכרות מפנקות ומפוארות, ולא לחינם הם מהמכוניות הנמכרות בעולם."
פורד סדרה F מגיעים לישראל כשר העמסה של עד 1.6 טונות. החל ב-246 אלפי שקלים. צילום:פורד
בזירת הטנדרים המקומית יש שחקנים בודדים. ביניהם מתבלטים שניים: האחד זה הטנדר שכולם רוצים, השני זה הטנדר שכולם רוכשים. והכוונה היא כמובן לטויוטה היילקס שעדיין מהווה עבור רבים ברירת המחדל בתחום – ואילו השני זה איסוזו דימקס המוביל את מכירות הסגמנט הזה בפער עצום.
טויוטה היילקס מקבל מתיחת פנים עמוקה ובעיקר יותר כוח מנוע. בישראל בקרוב. צילום: טויוטה
לאחרונה חשפה טויוטה אירופה את הגרסה המעודכנת של טויוטה היילקס – די במפתיע יש לציין. זהו הדור השמיני של הטנדר שהוצג כפי שאנו מכירים אותו – ועתה הגיע המועד למתיחת הפנים ולטפל בנקודות החולשה של טויטה היילקס הנוכחי. אז מה אתם חייבים לדעת?
טויוטה היילקס מקבל מתיחת פנים עמוקה ובעיקר יותר כוח מנוע. בישראל בקרוב. צילום: טויוטה
יותר כוח: מנוע דיזל 2.8ל' עם 202 כ"ס וכ-50 קג"מ (150 כ"ס ו-40.8 קג"מ כרגע)
יותר נוח: כיול מתלים חדש, בושינגים (תותבי מתלה) מעודכנים וטענה לטיפול עדיף במהמורות.
יותר מקושר: מולטימדיה עם מסך 8 אינץ' וקישוריות מעודכנת
יותר מתקשר: מערכת היגוי מעודכנת לספק חיבור חיובי יותר לנהג ודיוק משופרים.
יותר מעוצב: מרכב וחזית מעודכנים וגווני צבע חדשים – למי שחשוב.
טויוטה היילקס מקבל מתיחת פנים עמוקה ובעיקר יותר כוח מנוע. בישראל בקרוב. צילום: טויוטה
עוד סיפרה לנו טויוטה על חבילת אבזור חדשה "invincible" (בלתי מנוצח בשפת הנצח) הקורצת פחות לאנשי העבודה ופונה לכיוון הפנאי והאדוונצ'ר. לכן תמצאו בו כנפיים מנופחות, שני סוגים של קשת בטיחות, כיסוי לארגז המטען, ריפודי עור, מערכת שמע JBL עם 800W ואפילו תאורת אווירה (בהיילקס!). לצד בחירת השם המבריקה (לדעתי האישית כמובן) לגרסה הזו של היילקס, לא ידוע האם היא כלל תגיע אלינו.
טויוטה היילקס מקבל מתיחת פנים עמוקה ובעיקר יותר כוח מנוע. בישראל בקרוב. צילום: טויוטה
מי שעדיין חושב לעבוד עם טויוטה היילקס החדש – יכול להיות רגוע. על פי ההודעה לעיתונות הטנדר שומר על יכולת העמסה של 1.0 טונות וגרירה של עד 3,500 ק"ג. בנוסף גם פליטת המזהמים יחסית סבירה: רק 204 גק"מ.
לא נמסר האם יהיו שינויים/שיפורים בחבילת הבטיחות האקטיבית ובאילו גרסאות היא תופיע.
טויוטה היילקס מקבל מתיחת פנים עמוקה ובעיקר יותר כוח מנוע. בישראל בקרוב. צילום: טויוטה
בהקשר המקומי – לאור המצב והגודש בנמלים – יש לצפות את ההגעה של טויוטה היילקס המעודכן לרבעון הראשון של 2021 (אולי טיפה קודם). המחיר? עוד מוקדם לדבר על זה אבל אין לצפות כאן לשינויים או בשורות של ממש.
השבוע התקבלה הודעה דרמטית למדי ממיצובישי על נסיגה מלאה מהשוק האירופאי. ההודעה הזו מגיעה שבועות בודדים אחרי שניסאן הודיעה שהיא סוגרת את הפעילות באירופה ומוציאה למכירה את מפעליה בספרד. והם לא לבד – הונדה – שהיה לה מרכז מו"פ ויצור בבריטניה, גם כן התקפלה משם. הסיבה לך צריכה להיות די ברור כבר בשלב הזה – נגיף קורונה והתבהלה סביבו יצרו מפולת כלכלית עולמית. ולא צריך להרחיק מעבר לדוח"ות החציונים של יצרניות הרכב (פורסמו בימים האחרונים) כדי לראות שמדובר בהפסדים של מיליארדים – וחלק מהענקים הגלובליים האלה נכנסו למוד הישרדות.
טויוטה היילקס עבר עדכון עמוק ויגיע אלינו בקרוב. צילום: טויוטה
ידידנו קרלוס גוהן – שעתה הוא גם שכן קרוב – ניהל מדיניות התפשטות מאד אגרסיבית שיצרה בסופו של תהליך את ה-ALLIANCE (עד היום לא לגמרי ברורה ההגדרה של המושג הזה…) בין רנו, ניסן ומיצובישי. בקצרה מאד אספר שרנו הצילה את ניסאן המקרטעת אחרי המשבר הכלכלי של 2008 ואילו מיצובישי נגררה למיטה במידה רבה בניגוד לרצונה אחרי שהלשנה לשלטונות יפן (לכאורה מניסאן) הביאה לצניחת ערך החברה בבורסת טוקיו ומניותיה נרכשו ממש בזול על ידי…ניסאן.
ניסאן נאוורה – קורבן של שת"פ לא מוצלח עם מרצדס ושל נגיף קורונה. צילום: ניסאן
עתה משבר קורונה הוא ללא עוררין המשבר הכלכלי הגדול ביותר בהיסטוריה. גדול הרבה יותר (באחוזים ואבסולוטית) מהשפל הכלכלי הגדול של שנות ה-30' – וראשי החברות רצים לכל עבר עם מטפי כיבוי ומנסים לצמצם נזקים ככל הניתן או כפי שקוראים לזה בשפה מכובסת: "התייעלות" או "התמקדות בשווקים מתפתחים". וכי שוק הרכב האירופאי (השלישי בגודלו אחרי סין וארה"ב) לא מספיק "גדול"? הוא אולי נפחי מספיק אבל אז יש את תקנות CAFE – המטילות מגבלות קשיחות על רמות זיהום האוויר של ממוצע כלל היצור של מותג רכב המשווק באירופה. והקנסות עשויים להיות אדירים – מאות מיליוני אירו ליצרן נפחי שייפשל. אז ניתוק מגע משוק עם רגולציה צמודה יותר ממדריכת ג'ודו מזרח גרמנית, שגם ככה אתה לא שחקן מרכזי בו – די עושה שכל.
איסוזו דימקס לפני רענון מאסיבי. צילום: רוני נאק
ניסאן נווארה הגיע אלינו ממפעל בספרד שעתיד להיסגר בקרוב מאד (אינאוס הבריטית הביעה עניין לרכוש אותו לטובת יצור חלק מרכב השטח שלה גראנדיר). בשנים האחרונות זה היה המקור היחיד שממנו הפיק-אפים של ניסאן הגיעו לישראל. בואו נעזוב לרגע את ההרפתקה של ניסאן עם מרצדס X קלאס. זו הייתה פאדיחה לבנץ אבל עשה יותר נזק לניסאן.
טנדר מיצובישי מאגנום, האנטר, טרייטון או בקיצור L200 – מגיע אלינו מסורתית ממפעל מיצובישי בתאילנד (לא לזלזל גם היילקס ו-די מקס). הטרייטון עבר עדכון עמוק ממש לאחרונה ואף קיבל גרסת "PRO" מקומית נהדרת – שפידרה את אפנו איבוק אוהב עמוק בפודרה של מישור אדומים. והוא עומד כמובן בדרישות התקן האירופאי להיות משווק כאן.
פולקסווגן אמארוק השריר ימשיך ללא שינוי. צילום: VW
כרגע אפשר לייבא לישראל מכוניות בתקינה אירופאית, אמריקאית או קנדית. האפשרות הזו הביאה לישראל דגמי רכב רבים בתקינה צפון אמריקאית: ניסאן, אינפיניטי, לקסוס וכמובן מותגים אמריקאים רבים (חלקם ביבוא מקביל). האפשרות הזו במידה רבה נתנה חבל הצלה ליבואן שיכול לשמור על קו המוצרים שלו ולהשלים פערים על ידי דגמים מצפון אמריקה.
הצצה במה שמיצובישי משווקת בצפון אמריקה מגלה שאין שם טנדרים. בכלל. לניסאן מצידה יש טנדר בגודל של נאוורה בשם פרונטיר (נווארה ממותגת בתכל'ס) – זה מצויד במנוע בנזין V6 עם 310 כ"ס, תיבת הילוכים אוטומטית עם 9 הילוכים ובגרסת ה-4X4 גם מקבל סרן דנה 44 מאחור, תיבת העברה עם LOW ונעילת דיפ' אחורית. לא רע. המחיר אבל די גבוה כ-37,500 דולרים לגרסת ה-4X4 הבכירה (26 אלף לחד קבינה 2X4). ללא מנוע דיזל בהיצע ועם מכפלות המחיר שאנו מכירים בישראל – אם יגיע מחירו לצרכן עשוי להיות מאד לא אטרקטיבי.
ניסאן פרונטיר – רק עם מנוע בנזין ומאד יקר. צילום: ניסאן
לניסאן יש גם את משפחת טיטאן. טנדרים גדולים המתחרים בענקים כמו סילבראדו, ראם ו-F-150 של פורד. אבל…אין מנוע דיזל ואין דירוג משקל שיאפשר לייבא אותו לישראל כמשאית קלה (מה שהמותגים האמריקנים עושים).
חשוב לציין שאלה תהליכים שאני רואה שקורים ומספר לכם עליהם. זו אינה נבואה – ואני בטוח שהאנשים היצירתיים במיצובישי ובניסאן ישראל (כל אחד במקומו) ימצאו פתרונות משלהם לעניין.
איסוזו דימקס חדש – חזק יותר, טכנולוגי יותר ועדיין קשוח. צילום: איסוזו
בינתיים, בעתיד הקרוב (או לפחות עד שהמלאים יגמרו) – יישאר סגמנט הטנדרים עם שלושה שחקים: איסוזו דימקס שעתיד להפיק דור חדש בחודשים הקרובים (אותו מנוע רק עם תפוקה משופרת של 190 כ"ס, לוק חדש, ואופציות טכנולוגיות שלא היו בעבר) ועדיין משווק ממלאים קיימים כאן אצלנו. טויוטה היילקס – עליה כתבנו לא מזמן – מגיעה אחרי מתיחת פנים עמוקה מאד ומשפרת בעיקר את הדפיציט בכוח. פולקסווגן אמארוק ממשיך (עד כמה שאנו יודעים) ללא שינויים.
האם סגמנט הטנדרים יהפוך למגרש המשחקים של הענקים הכבדים מארה"ב? האם יבוא מסין יצור אופציות חדשות שלא חשבנו עליהן? או שהיצירתיות של יבואני הרכב הישראליים תמצא להם איזו פרצה? יהיה מעניין.
כל עוד כמובן שלא נגמר החשמל. סדנת "אפוקליפס מניופקצ'רינג" בפלורידה – שכבר יצרה לא מעט מפלצות שטח עם הנעה 6X6 – מתחברת לשקעי החשמל ומעבירה טנדר RIVIAN טיפול עומק בדיוק לפי האופי הדיסטופי של הסדנה.
למפלצת הם קראו NIRVANA (למה? כהה!) והיא מוסיפה להנעה לכל ארבעת הגלגלים, גם צמיגים בגודל 38 אינץ', פס LED באורך 52 אינץ', כלוב בטיחות מאלומיניום, ציפוי חיצוני מקבלאר עמיד בירי ושומר על ה-850 סוסים שמגיעים מההנעה החשמלית.
זה אפוקליפס נירוואנה. חישוקי 20 אינץ' וצמיגים 39 אינץ'. האם רואים תת-שלדה חדשה? צילום: אפוקליפס
Apocalypse Manufacturing, הסדנה בעלת המוניטין של בניית רכבי שטח לקרבות מדומיינים בתרחישי "מקס הזועם", הודיעה על השקת הפרויקט השאפתני ביותר שלה עד כה: "אפוקליפסה נירוונה". כלי שלצד המראה המוחצן שלו נועד לאתגר את הסדנה עם התמודדות ראשונה במערכת הנעה חשמלית.
נירוונה היא חיית היי-טק חשמלית לחלוטין, המתהדרת בהספקים מדהימים של 850 כ"ס ובמהירות של 0-60 קמ"ש בשלוש שניות בלבד (יחידת הכוח המקורית של ריוואן בעלת 4 מנועים), ניתוב מומנט אקטיבי, טעינה מהירה וכמובן עם מחיר התחלתי של 150,000 דולר (כולל הרכב).
זה אפוקליפס נירוואנה.קוקפיט דיגיטלי מלא ופנים זהה למקור של RIVIAN. פנס חירופ נשלף מדופן דלת הנהג. צילום: אפוקליפס
עבודת הסדנה כוללת גוף זוויתי בעבודת יד בהתאמה אישית מלאה, מתלה דינמי נשלט מחשב הבנוי מאפס וחלוקת מומנט אקטיבית לכל גלגל בנפרד. בנוסף, מוברגים צמיגי 38 אינץ' על חישוקים 20 אינץ', כלוב התהפכות ומדרגות צד בעבודת יד, כמו גם מיגוני גחון קדמיים ואחוריים להגנה מפגעי השטח.
קצת ממדים: נירוונה מגיע בגובה של 206 ס"מ רוחב של 231 ס"מ ואורך כולל של 543 ס"מ.
זה אפוקליפס נירוואנה. התא הנסתר שלרוחב הטנדר מופיע ם כאן בתפקיד של חלל לציוד עזרה ראשונה. צילום: אפוקליפס
המרכב של ניאוואנה מצופה, בצביעה מלאה של קוולר, שלא רק מעניקה לפיקאפ מראה מחוספס אלא גם מגינה עליה מפני שריטות, חלודה ושחיקה. חשוב מזה, הסדנה מציינית כי הצבע קל מאד לניקוי. עם טווח של כמעט 563 ק"מ, זמן טעינה מהיר מוביל בתעשייה, קיבולת גרירה של 4990 ק"ג ונהיגה ללא ידיים בכביש מהיר, האפוקליפסה נירוונה היא "שילוב מושלם של יוקרה ושימושיות, המובטחת להאיר את תעשיית הרכב".
זה אפוקליפס נירוואנה. צבע קבלאר ירקרק ועם טקסטורה מחוספסת. מדרגות צד וקשת מיצור עצמי. צילום: אפוקליפס
ומה אנחנו חושבים? את העיצוב אפשר לאהוב ואפשר גם לא. העניין הוא לטעמנו שהסדנה למעט השינויים שבעיקרם הם קוסמטיים לא נגעה כלל במערכת ההנעה החשמלית. התפוקה מקורית, חלוקת המומנט האקטיבית גם היא טכנולוגיה מקורית של ריוויאן. האם יש כאן משהו
כל מי שמכיר את סגמנט הטנדרים של ה-1 טון (טויוטה היילקס, איסוזו דימקס, VW אמארוק ודומיהם) מכיר היטב את המגבלות שעתידות להיות מוטלות על התנועה של מסחריות דיזל במרכזי הערים. בינתיים מי ש"נהנים" ממגבלות אלה הם בעלי טנדרים מיושנים יותר אבל זה עתיד להשתנות.
פורד תייצר גרסת פלאג-אין הייבריד לטנדר ריינג'ר. יכולת גרירה עד 3,500 ק"ג (בישראל פחות) צילום: פורד
לפיכך המעבר לטנדר היברידי או 100% חשמלי, נראה כעניין מחוייב המציאות. בעיקר טנדר היברידי, מכיוון שלרכב מסחרי חשמלי על סוללות, BEV, יש חסרונות רבים בעיקר בממדי הטווח ויכולת נשיאת המטען.
פורד הציגה את טנדר ריינג'ר בגרסה פלאג-אין הייבריד שעתידה להכנס ליצור בסוף 2024 ומיועד לשוקי אירופה.
פורד תייצר גרסת פלאג-אין הייבריד לטנדר ריינג'ר. טווח חשמלי של עד 45 ק"מ. צילום: פורד
יחידת ההנעה תספק יותר מומנט מכל ריינג'ר אחר על ידי שילוב של מנוע 2.3 ליטר בנזין פורד EcoBoost עם מנוע חשמלי ומערכת סוללות נטענות – מה שמאפשר גם לנהוג במצב 100% חשמלי לטווח של כ- 45 קילומטרים. פורד לא ציינה בהודעתה את נתוני התפוקה הצפויים, או את המשקל העצמי של הטנדר. אולם היא משוכנעת כי יכולת של נסיעה חשמלית ללא פליטות תתן פתרון לעבודה בערים שבהן יהיו אזורי פליטות נמוכים. כושר הגרירה המרבי של ה-Ranger Plug-In Hybrid הוא 3,500 ק"ג – זהה לשאר גרסאות הריינג'ר.
פורד תייצר גרסת פלאג-אין הייבריד לטנדר ריינג'ר. שומר על יכולת השטח עם הנעה כפולה, בורר מצבי נהיגה ומערכות סיוע אקטיביות. צילום: פורד
בנוסף יצויד הטנדר ההיברידי עם Pro Power Onboard (גרסה מחוזקת של V2Lהמספקת עד 7.2 קו"ט מסוללת הרכב) המאפשר להפעיל כלי עבודה חשמליים בהספק גבוה באתר עבודה או באתר קמפינג מרוחק על ידי חיבורם לשקעי חשמל הקיימים בארגז המטען וגם בתא הנוסעים. המשמעות היא שניתן להשאיר גנרטורים רועשים, מגושמים וכבדים בבית, ולהשאיר יותר מקום בארגז למטען שימושי.
בנוסף לחשמל לפי דרישה, מצבי הנעה EV 4 של Ranger Plug-in Hybrid יעניקו ללקוחות גמישות רבה יותר בקבלת ההחלטה כיצד ומתי להשתמש בסוללת EV.
עכברי השטח ישמחו לגלות כי Ranger Plug-In Hybrid שומר על יכולת הנסיעה בשטח המוכחת של הריינג'ר. ההנעה כפולה לכל ארבעת הגלגלים, אפשר לבחור בין חמישה מצבי נהיגה ויש כמובן מערכות סיוע לנהג ובטיחות אקטיביות רבות. תחילת השיווק באירופה – כך לפי פורד – מתוכננת לרבעון הראשון של 2025.
סטלנטיס, קונצרן הגג שמאחד את PSA עם FCA, חשף אתמול את הטנדר RAM 1500 המעודכן. לצד הריגוש שמגיע עם חשיפת דגם חדש של טנדר 4X4 שאינו מיובא לישראל, עבורנו החדשות החשובות-יותר הן הופעה של מנוע ה"הוריקן" (מנוע שציפינו לראות כבר בג'יפ רנגלר המעודכן…).
עם מחסור מורגש בכוח מהפנטסטאר – ג'יפ גלדיאטור ייהנה מאד אם יקבל את מנוע ה-הוריקן החדש. צילום: JEEP
מדובר במנוע טורבו-בנזין, 6 ציל' טורי בנפח 3.0ל'. למנוע שתי רמות תפוקה: 420 כ"ס ו-65 קג"מ או גרסת SST מחוזקת וכפולת מגדשי-טורבו המפיקה 540 כ"ס ו-72 קג"מ. זהו מנוע שמצפים מאד לראות אותו בדגמי ג'יפ עתידיים כתחליף מודרני וחזק הרבה יותר מה-פנטסטאר 3.6ל' הוותיק או ה-V8 HEMI הנפלא-אך-כבד של גרסאות 426.
בחזרה לענייני ה-RAM, מספרת סטלנטיס על קוקפיט דיגיטלי מלא כולל מסך נוסף מול הנוסע בחזית, מערכת בקרת שיוט סמי-אוטונומית וגם על תחילת השיווק של הגרסה החשמלית של ה-RAM ברבעון האחרון של שנת 2024.
התא החדש והסופר-דיגיטלי של גרסאות RAM הבכירות. כולל מסך שלישי מול הנוסע ותצוגה עילית לנהג. צילום: סטלנטיס
אותנו מעניין מתי נראה את מנוע ההוריקן בדגמי JEEP נוספים ל-גרנד וואגוניר שבו הוא כבר מוצע.
היחידות הראשון של הטנדר 4X4 דאבל קבינה מתוצרת INEOS בשם גרנדייר Quartermaster החלו לרדת מפס הייצור של INEOS Automotive בהאמבך, צרפת. האספקה ללקוחות באירופה אמורה להתחיל בדצמבר 2023, כאשר האספקה לאסיה, אפריקה והמזרח התיכון תגיע מיד לאחר מכן. המכירות בצפון אמריקה של Quartermaster מתוכננות להתחיל בתחילת 2024.
גרסת ה-SUV של אינאוס גרנדיר זוכה לביקוש רב והמחיר בהתאם – קשיח. צילום: INEOS
מקור השם הוא "קצין אפסנאות" שבאנגלית נשמע הרבה יותר יוקרתי. ה-Quertermaster בעל חמישה מושבים עם תא תא כפול, פותח במקביל לגרנדייר הסגור ומיוצר על אותו פס ייצור בהאמבך, צרפת. ה-Quertermaster, נחשף בפסטיבל גודווד בחודש יולי האחרון, מתוכנן לספק את אותה יכולת שטח ועמידות לה טוען דגם ה-GRENADIER, אך עם יכולת רבה יותר לשאת מטענים.
הקוורטרמאסטר חולק את שלדת הסולם המלאה של ה-SUV, סרנים חיים ומחוזקים, תיבת העברה עם LOW ועד שלושה דיפרנציאלים ננעלים. הכוח מגיע ממבחר של מנועי ב.מ.וו 3.0 ליטר טורבו עם שישה צילינדרים בנזין או דיזל, המניעים את כל ארבעת הגלגלים דרך תיבת הילוכים אוטומטית בעלת שמונה הילוכים מבית ZF.
גרסת הטנדר 4X4 תא כפול של אינאוס גרנדיר – קוורטרמאסטר – בסיס גלגלים ארוך, יכולת נשיאת מטען של 760 ק"ג וממדים שיכולים להכיל משטח תקני. צילום: INEOS
הדגם הגדול ביותר בליין-אפ של גרנדייר, Quartermaster מציגעל בסיס גלגלים מאורך של 3227 מ"מ – ארוך ב-305 מ"מ מה-SUV. השלדה המאורכת יוצרת ארגז מטען גדול ורב-תכליתי, עם יכולת לשאת עד 760 ק"ג ויכולת לשאת משטח (פלטה) סטנדרטי בגודל 1200 מ"מ x 800 מ"מ בקלות.
גרסת שלדה בלבד, רק עם תא נוסעים, תיכנס לייצור בשנת 2024, ומיועדת במיוחד למומחי הסבה ובוני מרכבים מסחריים (בדומה למרצדס G-פרופשיונאל).
INEOS Automotive רכשה את מתקן הייצור ב-Hambach ממרצדס-בנץ בינואר 2021 זו כוללת מערכת צבע חצי אוטומטית חדשה, פס יצור אוטומטי למרכב ומרכז בקרת איכות חדש.
אינאוס גרנדיר – מיוצג רשמית בישראל על ידי UMI. תחילת היבוא צפויה בחודשים הקרובים. צילום: INEOS
רכבי INEOS מיובאים רשמית בישראל על ידי UMI ובערוצי היבוא המקביל. יחידות ראשונות אמורות להגיע לישראל בשבועות הקרובים. המחיר צפוי להיות גבוה מאד.
הבוקר דלק מוטורס, יבואנית פורד (וגם, מאזדה, ניאו, מיני ו-BMW) החלה לשווק שלושה דגמי מסחריות חדשים. המשותף לכולם הוא היותם דור חדש ומתקדם להיצע מענקית הרכב האמריקאית.
עם 500 כ"ס וצמיגי 35 אינץ' מקוריים גרסת טרמור של הפורד F-250 הוא תופעת טבע וגם טנדר עצום. צילום: פורד
סופר-דיוטי
הדור ה-14 של סדרה F מגיע לישראל עם גרסאות F-250 ו-F-350 ברמות גימור Lariat ו-Tremor. החידושים כוללים תא נהג דיגיטלי מלא, ממשק SYNC4 מתקדם עם אנדרואיד וקארפליי אלחוטיים, סייען חניה מתקדם, מערכת שמע B&O ועוד אבזור נוחות רב כמו ריפודי עור, בקרת אקלים מפוצלת, פנסי LED לפנים ומן החוץ ועוד רשימה ארוכה.
קוקפיט דיגיטלי מלא, מערכת B&O, ממשקים אלחוטיים מתקדמים ומערכות אקטיביות רבות. צילום: פורד
גרסת Tremor מקבל מנוע עם תפוקה מוגברת של 500 כ"ס ו-166 קג"מ. יש צמיגי שטח 35 אינץ' מקוריים, נעילת דיפ' אחורית וגם דיפ' מוגבל החלקה בחזית, מתלי שטח, מדרגות סף וחבילת עיצוב חיצונית.
גרסת F-350 משווקת ברמת אבזור Lariat המהודרת ומציג נתוני נשיאת משקל טובים יותר בכמעט 400 ק"ג מאשר בדור היוצא ונהנה – כמו הגרסאות האחרות – גם ממערכת סיוע לנהג ובטיחות אקטיבי נרחב עם בקרת שיוט אדפטיבית, תיקון סטיה מנתיב, בלימת חירום אוטונומית ועוד.
עדכון חשוב נוגע למרווח הטיפולים שכמעט והוכפל.
המחירים:
פורד F-250 LARIAT : 315,000 שקלים
פורד F-250 Tremor : 345,000 שקלים
פורד F-350 Lariat: 325,000 שקלים
גרסאות XLT ו-ווילדטראק נוספות להיצע עם מפרט טכני ואבזור שונה מאד. החל ה-325 אלף שקלים. צילום: פורד
ריינג'ר
טנדר הטונה של פורד, הריינג'ר, כבר החל להימכר אצלנו בגרסת RAPTOR הקיצונית. עתה מגיעות שתי גרסאות יותר מתונות. גרסת XLT עם מנוע טורבו דיזל 2.0ל' עם 170 כ"ס ותיבת הילוכים אוטומטית עם 6 הילוכים. ההנעה כפולה ויש גם ממשק SYNC4 עם מסך 8 אינץ'.
גם הפורד ריינג'ר מקבל קוקפיט דיגיטלי מלא עם אותו ממשק SYNC4 מתקדם. צילום: פורד
גרסת "ווילדטראק" עולה קומה ומוסיפה מגדש טורבו שני למנוע לתפוקה של 205 כ"ס ו-51 קג"מ. לתיבת ההילוכים 10 הילוכים ותיבת ההעברה מתקדמת יותר וכוללת גם דיפ' מרכזי. מסך הממשק גדול יותר וכן גם חבילת האבזור עם תוספות כמו למשל חישוקי גלגל 20 אינץ'. לשתי הגרסאות מערכות סיוע לנהג ובטיחות אקטיבית.
המחירים:
פורד ריינג'ר XLT: 325,000 שקלים
פורד ריינג'ר XLT עם חבילת כרום: 335,000 שקלים
פורד ריינג'ר ווילדטראק: 365,000 שקלים
פורד ריינג'ר "אדישן": 385,000 שקלים
טרנזיט חשמלית ומהפכה בתובלה העירונית. עד 1.2 טונות ו/או 10 קוב ללא זיהום אוויר. צילום: פורד
טרנזיט חשמלית
ככל שאנו מתקרבים יותר ויותר ליום שבו לא תותר כניסת רכבים מזהמים למרכזי הערים כך רכבים מסחריים כמו הפורד טרנזיט החשמלית הופכים לרלוונטיים יותר ויותר. עתה דלק מוטורס כבר משווקת את הטרנזיט החשמלית בתצורה של וואן סגור עם תקרה בגובה בינוני. הנפח הפנימי הוא 10.2 קוב, יש דלת צד הזזה וכן דלתות אחוריות הנפתחות ב-270 מעלות ומאפשרות גישה נוחה להעמסת משטח תקני מאחור.
תא הנהג מודרני וכולל את ממשק SYNC4 המתקדם עם אנדרואיד וקארפליי אלחוטיים. שני מושבים ליד הנהג ועוד אבזור נוחות רב לרכב עבודה.
מנוע חשמלי המפיק 269 כ"ס מניע את הגלגלים האחוריים ומספק טווח נסיעה של עד 305 ק"מ (WLTP). הכוח מגיע מסוללת ליתיום עם קיבולת 68 קוט"ש שיכולה גם לקבל טעינה מהירה של עד 115 קו"ט.
לטרנזיט החשמלית יכולת נשיאת מטען של עד 1.2 טונות ומרווח טיפולים מרשים של 30,000 קילומטרים או 12 חודשים. כל זה עם אחריות של 8 שנים או 160 אלף ק"מ על הסוללה.
בינתיים מהצד ההוא של העולם מגיע דיווח כי יונדאי רשמה טריידמארק IONIQ T10 וכי מדובר בפיקאפ תא כפול חשמלי.
הטנדר החשמלי של יונדאי ימותג באופן טבעי כמוביל במהפכת הרכב החשמלי – במיטב הלינגו השיווקי המקובל. לטנדר יהיה מיקום בולט בראש היצע הדגמים החשמליים של יונדאי – במדינות שבהן לטנדרים מסוגו יש חשיבות רבה בשוק (לאמור אוסטרליה ואסיה). רישום הסימן המסחרי אשר כולל את האות 'T' , מרמז על 'Truck', ועל הכניסה הראשונה של יונדאי לקבוצת הרכב הזו אחרי שבמשך לא מעט שנים ראינו קונספטים של טנדר 4X4 שלא הבשילו לכדי מוצר סופי (באותה נשימה נספר כי קיה לקראת השלבים הסופיים של חשיפת טנדר 4X4 משלה ממש בקרוב).
הבקשה לרישום סימן מסחרי ioniq t10
זהו מהלך אסטרטגי שלא רק מרחיב את היצע הדגמים החשמליים של יונדאי אלא גם נותן מענה לשווקים שבהם יש ביקוש לטנדרים חשמליים בממדים קטנים יותר מאלו המוצעים במידות ובמחירים של המותגים וההזנקים האמריקאים. שם, בארה"ב, כבר התפכחו מהקונספציה שפיקאפ חשמלי אכן משלב בפועל פונקציונליות עם ידידותיות לסביבה. הלקוח האמריקאי כבר היום בוחר באופציה ההיברידית.
גילוי הבקשה של יונדאי לרישום סימן מסחרי לשם "IONIQ T10" שופך אור על הכיוון האסטרטגי של יונדאי בתחום הרכב החשמלי. הסימן המסחרי הוגש תחת קטגוריות הכוללות: מכוניות, מכוניות חשמליות, מסחריות, טנדרים ורכבי פנאי וספורט. הבחירה בקטגוריות האלה מרמזת על התפקיד הרחב שיונדאי מייעדת לטנדר החשמלי בשוק הרכב. בנוסף, הבקשה לסימן המסחר מרמזת על מפת דרכים לשליטה בשוק כלי הרכב החשמליים, ותכניות אפשריות גם לרכב שטח או טנדר קטן יותר, תחת סימן מסחרי נוסף שנרשם: IONIQ T7. אל תצפו לטנדרים האלה שיגיעו לכבישים לפני 2026.
בינתיים בסין…BYD ממשיכה במירוץ להוציא עוד ועוד דגמים חדשים לשוקי העולם – כשהם מתעלמים מההצטננות בשוקי המערב ומגובים באסטרטגיית היצוא של ממשלת סין. BYD, לפחות כך זה נראה, היא יותר בכיוון של לתפוס נתחי שוק ופחות להציג רווחיות נאה על כל רכב (בשביל זה יש ממשלה בסין שתסבסד).
הפיקאפ 4X4 החשמלי של BYD. הייתם קונים אחד כזה? צילום: AUS
הטנדר של BYD, חשמלי כמובן, מעורר עיניין רב במדינות שבהן טנדרים של טונה הם הלחם והחמאה של השוק. לאמור, אוסטרליה ותאילנד. שניהם שווקים שבהם BYD הצליחה לחדור היטב ולעומק. משם מגיעים הצילומים הראשונים של הטנדר החשמלי ,4X4 כמובן, ללא הסוואה כמעט בכלל.
הפיקאפ 4X4 החשמלי של BYD. הייתם קונים אחד כזה? צילום: AUS
בצילומים ניתן להבחין כי מדובר בקפיצי סליל בכל פינה – גם מאחור, ובחזית שעיצובה מזכיר (לי לפחות) את חתימת התאורה של הפורד F-150 לייטנינג. אבל זה רק אני. לגבי כל השאר נחכה למפרטים הרשמיים של היצרנית שהם הכי קרובים למציאות.
אנחנו יודעים את זה וגם "הם" – אלה שדוחפים את האג'נדה החשמלית – יודעים את זה אבל לא יעזו לחתוך את כבל ה-DC שעליהם הם נחים. עד עכשיו. לראשונה נשמע קול שונה מהצד השני של הגדר – מהצד שמשווק את הרכבים החשמליים. הקול הזה מגיע משם למטה – לאיש קוראים דמיאן מרדית' והוא המנכ"ל של קיה אוסטרליה.
בראיון לאתר DRIVE הוא אומר :"הדור הנוכחי של טנדרים חשמליים – עם מחירים גבוהים וטווחי נסיעה מוגבלים שנחתכים בחצי בעת גרירה – עדיין לא מתאימים לאוסטרליה".
זאת כשברקע הכוונה של KIA להציג לא אחד אלא שני טנדרים חשמליים עד 2026. אחד מהם יהיה גרסה חשמלית של ה-TASMAN (חישבו טויוטה היילקס) ועוד אחד שייתכן יתבסס על פלטפורמת E-GMP של קבוצת יונדאי.
הדמיה אפשרית להיתכנות פרובבילית למראה המשוער של הטנדר החשמלי מבית קיה. איור: DRV
המנכ"ל ממשיך ומסביר:"עם טכנולוגיית הסוללה הנוכחית – טנדרים חשמליים אינם מתאימים עדיין לקונים באוסטרליה שדורשים מטען גדול ויכולת גרירה מבלי להקריב את טווח הנסיעה".
כרגע באוסטרליה, כך מסביר המאמר ב-DRIVE, משווק רק טנדר חשמלי אחד, ה-LDV eT60 (סיני כמובן), אבל הוא עולה כ-100,000 דולר על הכביש, יותר מכפול ממחיר גרסת הדיזל, ויכול לגרור רק שליש ממה שהדיזל יכול (1000 ק"ג מול 3000 ק"ג).
ללקוח האוסטרלי יש כמה דרישות בסיס מהטנדר שלו – מכונה שם UTE – למשל הצורך לנסוע למרחקים ארוכים, לשאת מטענים, לגרור מטענים כבדים ולהיות מסוגל לנסוע – טוב – בשטח. כל זה עם ציפיה להעניק לנוסעים חווית נסיעה ונוחות כמו של SUV – אם נאגד את כל הדרישות האלה נקבל את סוג הרכב הקשה ביותר לחשמול.
מרדית' מוסיף: "אם מטען נכנס לתמונה, במקום שיהיה לך טווח של 450 ק"מ, יש לך טווח של 200 ק"מ. יש הרבה דברים שליליים שאני חושב שאנחנו מרוויחים".
מה שמר מרדית' טוען הוא נכון גם לגבי מסחריות חשמליות, וואנים לסוגיהם, שהעמסתם משפיעה באופן דרסטי על טווח הנסיעה. דבר הדורש מהמפעיל לחשב היטב את מהלכיו לפני שהוא מחליט עד כמה ירוק הוא רוצה שהעסק שלו יהיה.
בעוד שהמחיר הגבוה ותשתית טעינה ציבורית חסרה, מרתיעים לקוחות פרטיים – דווקא בקרב ציי הרכב באוסטרליה יש ביקוש לטנדרים חשמליים. בעיקר אצל חברות המקבלות תמריצים לעבור לתחבורה ירוקה יותר (אירוני למדי שכן יצור החשמל באוסטרליה הוא עדיין ברובו מבוסס פחם). אפילו בציי הרכב, טנדר חשמלי לא יכול להחליף לגמרי את ההיילקס והפורד ריינג'ר (יחדיו מכרו מעל ל-120 יחידות באוסטרליה בשנת 2023) בכל מגוון המשימות של הטנדרים האלה – בעיקר בתעשיית המכרות.